INGREDIENSER:EPLE- OG HVITVINSMØRSAUS:
2 l vann
3 ss salt
1 fennikel
200 g sukkererter
1 Kvast(er) frisk dill
56 cl hvitvin
3 dl eplejuice
5 dl fløte
300 g smør
FRAMGANGSMÅTE:
Bruk
gjerne et helt helt stykke kveite.
Sett
stekeovnen på 180 grader.
Skrap
fiskeskinnet godt, skyll og tørk.
Skjær
snitt i fiskeskinnet.
Skjær
sitron i skiver og del hviløkbåtene i to.
Legg
halve sitronskiver, hvitløkbåter i snittene.
Pensle
godt med olivenolje og dryss over salt og pepper.
I
stedet for olivenolje kan du pensle med smeltet smør eller legge noen teskjesmå
biter med smør i snittene.
Stikk
inn steketermometeret i den tykkeste delen av kveita.
Stek
kveita til den har ca. 53 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig.
Husk
at den ettersteiker noe når den kommer ut av ovnen.
Dra
av skinnet og kveita er klar til servering.
Løft
av fiskestykkene med en steikespade.
Når
kjøttet er tatt av, løfter du av hele beinet og resten av kjøttet er klart til
servering.
FRAMGANGSMÅTE EPLE- OG HVITVINSMØRSAUS :
Kutt
fennikel og eple i terninger på ca. 1 cm. Skjær sukkererter i biter på skrå.
Finhakk
sjalottløk. Grovhakk hvitløk og dill.
Kok
opp vann med salt.
Kok
fennikelen i 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i 1 minutt.
Hell
av vannet og skyll grønnsaken i iskaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres
på forhånd.
Surr
løk og hvitløk sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er
blank.
Hell
over en god eplejuice og hvitvin. Kok dette ned til det halve.
Hell
i fløten og kok ned til det halve igjen.
Rør
inn smøret og sil sausen over i en ny kjele og smak til med sitronsaft, salt og
pepper.
Bland
dill sammen med grønnsakene og hell den varme sausen over.
Nå
har du grønnsaker og saus i ett, klart til servering.
FRAMGANGSMÅTE MANDELPOTETPURÉ MED MANDELFLAK OG
TIMIANTOPPING :
Skrell
og kok mandelpoteter møre.
Mos
poteter med smør og fløte, juster mengden etter tørrheten på potetene.
Smak
til med salt og pepper.
Legg
mandelflak utover et brett, drypp litt olivenolje over og sett det i ovnen på
150 grader i ca. 10 minutter. Mandlene skal bli sprø og gylne.
Ta
dem ut av ovnen og legg dem på papir som trekker fett.
Hakk litt frisk timian.
Dryss mandelflak og timian
over potetmosen.
Sjokoladefondant med porterøl, vaniljeis og kirsebær med julekrydder
• 62 g mørk sjokolade 53 %
• 62 g ekte meierismør, saltet • 1 stk egg • 1 stk eggeplomme • 35 g sukker • 15 g mel • 3 ss porterøl 1. Smelt sjokolade og smør over vannbad 2. Pisk eggene og sukker til eggedosis 3. Vend sjokoladeblandingen inn i eggedosisen, vend så inn mel og porterøl. 4. Ha røra i smurte former og la de stå kjølig et par timer. 5. Stek 180’C i 6-7 min Varm kirsebærene i en kjele med sukker, kanelstang, nellikspiker og hel kardemomme. Når blandingen har kokt opp, lar du den trekke i ti minutter på svak varme.
Serveres med god vaniljeis og noen ristede mandelflak, hvis du har noen igjen fra middagen.
Server gjerne med en god porterøl ved siden av.
|
mandag 23. januar 2012
Julekveite med eple og hvitvinsssmørsaus
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar