mandag 23. januar 2012

Julekveite med eple og hvitvinsssmørsaus


Julekveite foreviget av Trine.
INGREDIENSER:

EPLE- OG HVITVINSMØRSAUS:
2 l  vann
3 ss  salt
1  fennikel
200 g  sukkererter
1 Kvast(er)  frisk dill
56 cl  hvitvin
3 dl  eplejuice
5 dl  fløte
300 g  smør

FRAMGANGSMÅTE:
Bruk gjerne et helt helt stykke kveite.
Sett stekeovnen på 180 grader.

Skrap fiskeskinnet godt, skyll og tørk.
Skjær snitt i fiskeskinnet.
Skjær sitron i skiver og del hviløkbåtene i to.
Legg halve sitronskiver, hvitløkbåter i snittene.
Pensle godt med olivenolje og dryss over salt og pepper.
I stedet for olivenolje kan du pensle med smeltet smør eller legge noen teskjesmå biter med smør i snittene.

Stikk inn steketermometeret i den tykkeste delen av kveita.
Stek kveita til den har ca. 53 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig.
Husk at den ettersteiker noe når den kommer ut av ovnen.

Dra av skinnet og kveita er klar til servering.
Løft av fiskestykkene med en steikespade.
Når kjøttet er tatt av, løfter du av hele beinet og resten av kjøttet er klart til servering.


FRAMGANGSMÅTE EPLE- OG HVITVINSMØRSAUS :
Kutt fennikel og eple i terninger på ca. 1 cm. Skjær sukkererter i biter på skrå.
Finhakk sjalottløk. Grovhakk hvitløk og dill.

Kok opp vann med salt.
Kok fennikelen i 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i 1 minutt.
Hell av vannet og skyll grønnsaken i iskaldt vann til de er kalde. Dette kan gjøres på forhånd.

Surr løk og hvitløk sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
Hell over en god eplejuice og hvitvin. Kok dette ned til det halve.
Hell i fløten og kok ned til det halve igjen.
Rør inn smøret og sil sausen over i en ny kjele og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Bland dill sammen med grønnsakene og hell den varme sausen over.

Nå har du grønnsaker og saus i ett, klart til servering.


FRAMGANGSMÅTE MANDELPOTETPURÉ MED MANDELFLAK OG TIMIANTOPPING :
Skrell og kok mandelpoteter møre.
Mos poteter med smør og fløte, juster mengden etter tørrheten på potetene.
Smak til med salt og pepper.

Legg mandelflak utover et brett, drypp litt olivenolje over og sett det i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter. Mandlene skal bli sprø og gylne.
Ta dem ut av ovnen og legg dem på papir som trekker fett.
Hakk litt frisk timian.
Dryss mandelflak og timian over potetmosen.

Sjokoladefondant med porterøl, vaniljeis og kirsebær med julekrydder

Sjokoladefondant med porterøl.
• 62 g mørk sjokolade 53 % 
• 62 g ekte meierismør, saltet 
• 1 stk egg 
• 1 stk eggeplomme 
• 35 g sukker 
• 15 g mel 
• 3 ss porterøl 

1. Smelt sjokolade og smør over vannbad

2. Pisk eggene og sukker til eggedosis

3. Vend sjokoladeblandingen inn i eggedosisen, vend så inn mel og porterøl.

4. Ha røra i smurte former og la de stå kjølig et par timer.

5. Stek 180’C i 6-7 min 

Varm kirsebærene i en kjele med sukker, kanelstang, nellikspiker og hel kardemomme. Når blandingen har kokt opp, lar du den trekke i ti minutter på svak varme.
Serveres med god vaniljeis og noen ristede mandelflak, hvis du har noen igjen fra middagen.
Server gjerne med en god porterøl ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar